Skoopi-projektet
ASF lyfter
Verksamheten
I projektet ASF Lyfter fokuserar vi på 8 utvecklingsområden som alla ska bidra till att ASFen i Sverige får bättre förutsättningar att lyfta. De 8 utvecklingsområdena är uppräknade och förklaras kort här nedan.
Mål
Vi vill uppnå en ökad kunskap och tydlighet i vad ett ASF är och har att erbjuda både målgrupp och samhälle. Att stärka ASF företagens kvalitativa processer för ökad tillväxt.
Att öka kunskapen om varandras pusselbitar inom den social ekonomin i syfte att stärka samverkan mellan olika aktörer.
ASFens roll på arbetsmarknaden och i samverkan med andra ska tydliggöras och stärkas.
Resultat
Vi menar att vi har nått framgång när:
• Vi har nått en samsyn med arbetsmarknadens parter kring vilka förutsättningar som behöver finnas på plats för att ASF ska bli en större del av en inkluderande arbetsmarknad.
• Genom en plattform tydliggjort vilka olika möjligheter som finns för målgruppen och vad olika aktörer inom civilsamhället har att erbjuda i sina olika styrkor och särarter.
• ASF via kvalitativa insatser har stärkts och kan visa på att omsättningen bygger på affärer och inte främst på arbetsträning
• Samtliga parter har stärkts i sin kunskap kring de horisontella principerna och det transnationella utbytet har givit konkret kunskap om vad som ger ökad access till arbetsmarknaden.
• Aktörer vill och genom en lista har lätt att hitta ett ASF för att göra samhällsnyttiga affärer med.
• En framtagen struktur finns genom ASF konsortier eller Skoopi distrikt i hur att stödja ASF i kvalitativa processer.
• Ett internt sälj- och organiseringsstöd för Skoopis medlemsföretag finns på plats med utbildning, underlag och mallar.
• En digital marknadsplats finns där den som vill göra samhällsnyttiga affärer enkelt kan hitta ASF företagen och befintliga säljorganisationer, som tex. Social Trade för att göra gemensamma affärer.
• Ett verktyg finns för att kommunicera den samhällsnytta som skapas via en kedja av värden och insatser från arbetsträning till anställning
• Fler ASF hittar vägar till finansiering av utvecklingsinsatser
• Mikrofonden får tillgång till mer kapital genom tydlighet i vad insatt kapital ger för social avkastning.
ASF LYFTER
9 utvecklingsområden
Att bli ett ASF
Ett av de vikigaste områdena är Att bli ett ASF. Hur gör man, vad finns det för fördelar, finns det några nackdelar?
Lena Carlbom och Anna Ytell kan svara på alla era frågor.
Kompetensutveckling
Vi strävar efter att ständigt bli bättre. ASF:erna är bäst på att vara ASF, så det är självklart att vi letar kompetens bland oss, och delar med oss av våra kunskaper. Roger Cangas är ansvarig för vår kompetensutveckling.
Certifiering
Skoopi har arbetat fram en SIS-standard för certifiering av ASF. Vår målsättning är att alla ASF ska bli certifierade ASF. Jan Forslund är ansvarig för certifieringen.
Layout och kommunikation
Vi arbetar för en effektiv och tydlig kommunikation för såväl Skoopi som för våra ASF;er. Hemsidor, mallar och kommunikationsvägar är några av områdena vi jobbar med. Henrik Ström och Fredrik Bergman är ansvariga för detta område.
ASF-listan
ASF-listan är så mycket mer än en lista över våra ASF. Det är en sökbar plattform med information om alla våra ASF. Ett effektivt sätt att öka våra företags synlighet. Marcus Björk är ansvarig för ASF-listan.
Tid: Fredagen den 25/11 kl 13.00-15.30 Plats: https://us06web.zoom.us/j/3423757852 Nu är vi snart i mål med vårt så viktiga ESF projekt, ASF Lyfter. Under nästan två år har vi fått möjligheten att tillsammans med våra medlemmar och samarbetspartners tydliggöra ASF´s roll inom arbetsmarknadspolitiken. En mängd nya kontakter och nätverk har bildats, massor av kunskap har producerats […]
Sex människor är anställda på A-lagets Allservice i Östersund
Alla har en bakgrund med missbruk.
Åtta människor som tidigare varit arbetslösa har idag anställning på Hushållsfixarna i Hudiksvall. Alla åtta har någon form av lönebidrag pga av svårigheter som arbetet behöver anpassas utifrån.
Nio människor är idag anställda på Kooperativet Stenbacken. De flesta har olika former av arbetshinder.
Många är de ASF som under det senaste året upplevt problem i kontakterna med Arbetsförmedlingen. Efter de senaste årens bantning i personalstyrka följt av en växande arbetslöshet sedan pandemin har myndigheten fått svårt att klara sina åtaganden. Detta har fått till följd att medel för att hjälpa utsatta grupper in på arbetsmarknaden inte har betalats […]
– “ASF Lyfter” är nu i full gång “ASF Lyfter” är Skoopis stora ESF-projekt för att lyfta branschen av egen kraft. Tidigare har de sociala företagen i Sverige ofta fått hjälp utifrån av främjare och affärskonsulter. Men i ASF lyfter lär vi istället av varandra.I ASF lyfter har all personal lång egen erfarenhet av arbete […]
Under tre hysteriskt intensiva utlysningsveckor arbetade Skoopis styrelse med en ansökan i utlysningen ”Civilsamhället/sociala ekonomin och arbetsmarknadspolitiken”.
Ord som osökt känns rätt när Solrosen i Östervåla Heby ska beskrivas
Nio människor är idag anställda på Kooperativet Stenbacken. De flesta har olika former av arbetshinder.
Åtta människor som tidigare varit arbetslösa har idag anställning på Hushållsfixarna i Hudiksvall. Alla åtta har någon form av lönebidrag pga av svårigheter som arbetet behöver anpassas utifrån.