Skip to content

Aktuellt

for asf_button

För ASF

for offentlig sektor_button

För offentlig sektor

for naringsliv_button

För näringsliv

asf-listan_button

ASF-listan

Vi lyssnade på Ann-Sigrid Reinholdsson från Hushållsfixarna

Åtta människor som tidigare varit arbetslösa har idag anställning på Hushållsfixarna i Hudiksvall. Alla åtta har någon form av lönebidrag pga av svårigheter som arbetet behöver anpassas utifrån.

– Tidigare har jag jobbat på ålderdomshem, på bibliotek och på Åhléns. Jag har också jobbat på zoo i England under en period. Jag är egentligen utbildad djurskötare. Skötte piggsvinen i England. 

Men jag mådde inte bra. Jag ville bara hem.

Min sjukdom innebär att jag har svårt att styra humöret. Jag kan vakna glad och gå på små moln, men sen när jag kliver på bussen vill jag bara dö.

På de andra arbetsplatserna har jag fått sätta på mig en mask för att klara vardagen. Att ha en mask och känna att jag måste vara någon annan än den jag är – det går inte ihop känslomässigt. Jag menar om du jobbar i handeln så ska du le hela tiden, vara trevlig mot kunderna, snäll och vänlig, smink och fina kläder. Inte en dålig dag. Och det där är inte jag. Hos Hushållsfixarna får jag vara den jag är. 

Hushållsfixarna i Hudiksvall arbetar främst med städning och hushållsnära tjänster. Företaget drivs som ett arbetsintegrerande socialt företag, ägs och styrs av dem som arbetar. Hela arbetsstyrkan har olika typer av svårigheter som arbetet anpassas utifrån.

– Det var en kompis på kommunen som tipsade mig om Hushållsfixarna. Hon berättade att Anna jobbade där, och jag hade ju varit dagbarn hos Annas mamma när jag var liten. Först gjorde vi upp att jag bara skulle sy hos Hushållsfixarna. Jag skulle inte behöva träffa folk. Men sen kom jag ut mer och mer. Idag jobbar jag som städledare.

Här är flera kunder som bara frågar efter mig. Ibland ställer jag väl upp lite för mycket. Men hos Hushållsfixarna har vi bestämt att det ska finnas tid för omtanke, tid att dricka en kopp kaffe med kunderna

Jag kommer bra överens med äldre människor. Jag gillar att ta hand om andra, ställa upp och hjälpa till.
Skulle någon av oss må riktigt kass så får någon annan ta städjobbet den dagen, då sitter jag på kontoret istället, eller tar en trappstädning där jag inte syns. Här har jag tillåtelse att vara den jag är.

Hushållsfixarna äger vi ihop. Jag hade väl aldrig trott att jag skulle vara delaktig i ett företag. Bara en sån sak som att jag har kunnat köpa mig ett hus. Jag har fem rum och kök nu. Slipper leva mitt liv i en etta. Handpenningen sparade jag ihop till av lönen från Hushållsfixarna. Jag fattar fortfarande inte hur det gick till. På morgonen kan jag göra i ordning en kopp kaffe kaffe och sätta mig på farstubron. Huset är mitt.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är BANNER-Skoopi-Socialfonden-ASF-Lyfter-72.png

 

Arkiv