-
Ni får en ordentlig genomlysning av verksamheten. Kvalitetssäkrar att ni har en bra organisation för att göra goda affärer. Ni säkerställer delaktighet och egenmakt hos era medarbetare. En certifiering blir också en garant gentemot era kunder och samarbetspartners att ni bedriver en sund och livskraftig verksamhet. Ett kvitto på er nyttiga verksamhet att visa för samhället.
Dessutom är det en stor bonus att delaktigheten ökar bland medarbetarna. -
Det kostar 6 000 kr exkl moms att delta (ni kan delbetala i två omgångar). Ni behöver även köpa SIS certifieringsdokument för 755 kr exkl moms.
-
Nej det är inget krav. Ansökan är öppen för alla Arbetsintegrerande Sociala Företag.
-
Ni beställer och köper det från SIS direkt. Här är länk: Ladda ner och köp SIS dokument.
-
Nej, tyvärr inte. Ni ska ha haft er verksamhet i minst ett år och kunna visa en upprättad och godkänd årsredovisning. Certifieringen bygger på verksamhet ni har genomfört och inte vad ni planerar att göra i framtiden.
-
Ni får egen handledare från SKOOPI och möts digitalt via zoom en gång/månad i 3 månader (totalt 4,5 h). Handledning sker med grupper om ca 5-6 ASF per tillfälle. Beräkna att processen tar ca 3 månader och mellan 50-100 timmar i eget arbete.
-
Alla handledare har själva genomgått certifiering och blivit godkända för det arbets-integrerande sociala företag de är verksamma inom. De har även gått handledarutbildning i SKOOPI.
-
Ja, det finns här: Stärk ert arbetsintegrerande sociala företag med certifiering
-
Ja, varje godkänt ASF får ett diplom, klistermärken att fästa i lokalen och givetvis bild att använda vid brevpapper eller egna sociala medier.
-
Certifieringen är giltig i 2 år. Efter det går det att göra en kortare och enklare uppdatering som blir billigare och därmed förlänga certifieringens giltighet.
-
Nej det är inget krav att delta på alla handledningstillfällen men önskvärt och underlättar ert arbete. Varje ASF har även möjlighet till 60 min egen handledning för att få hjälp att klara av processen.
-
Varje ASF som deltar, handledare och revisorer som deltar i certifieringen undertecknar ett ”Samarbets- och sekretessavtal” som reglerar skydd åt båda håll. Den information ni delar för att besvara alla krav i certifieringen kan endast ni själva se och er handledare (därefter er revisor som granskar den).
-
Vi behöver inga personnummer på någon person i dokument ni visar till oss. Vi sparar inte era dokument på annat ställe än i Loops. Dessa kommer ni själva åt så länge ni (och SKOOPI) har konto kvar där.
-
Varje handledare har 5-6 ASF:er i sin grupp.
-
Det är inga fysiska träffar, endast digitala. Detta underlättar för delaktigheten hos ASF samt minskar kostnad för resor, miljöpåverkan och är ett hållbart arbetssätt. Dessutom minskar risken för smittspridning av Coronaviruset.
-
Ni behöver en dator ansluten till TV, större skärm eller projektor om ni är många som deltar. En snabb uppkoppling mot internet behövs. Även en extra bra mikrofon kopplad till er dator. Vissa använder en s.k konferensmikrofon som går att ställa på bord. Det är viktigt att både kunna se och höras under handledningen.
-
När er handledare har checkat av så det finns svar i alla frågor meddelar hen er utsedda revisor som granskar alla era dokument. Revisorn återkommer med frågor om något fattas eller är otydligt och då behöver ni finnas tillgängliga att besvara dem. Revisorn är helt fristående från grupphandledningarna.
-
SKOOPI:s styrelse har beslutat att driva certifieringen framöver som en del i verksamheten. Det är därför det finns en deltagaravgift som ska finansiera de kostnader som finns för att genomföra certifieringen (facilitator, handledare, revisor och viss teknik som behövs). Under 2021-2022 får vi projektstöd från ESF för att forsätta utveckla och förbättra certifieringen!