Skip to content

Aktuellt

for asf_button

För ASF

for offentlig sektor_button

För offentlig sektor

for naringsliv_button

För näringsliv

asf-listan_button

ASF-listan

Rätt pengar till rätt ändamål

 

Att hitta finansiering om man är ett socialt företag är erkänt svårt och det är inte lättare för ett ASF. Delvis beror det nog på att den dubbla affärsmodellen kan vara svår för utomstående att förstå. Finansieringslösningarna är därför ofta ett lapptäcke av olika kreativa lösningar – och det är inget fel med det. Tvärtom!

De flesta företagare har emellanåt en kassa som sinar. I ASF:er kan det vara speciellt påtagligt i månadsskiftet när lönerna ska ut och innan man hunnit få lönebidragen. Förutom det behöver de flesta företag pengar för att få verksamheten att rulla på och men också för att utvecklas. Det kan vara bra att veta vad man behöver pengarna till. Det blir lättare att veta var man ska leta då.

Behovet kan delas upp såhär:

Rörelsekapital                              

  • Kassa
  • Kundfordringar
  • Förbrukningsmaterial

Investeringar

  • Maskiner, bilar
  • Fastigheter, reparation av lokaler
  • Affärs- och verksamhetsutveckling

 

Bra finansieringskällor för olika behov

Om ni behöver rörelsekapital är banken ett bra alternativ. Ett ännu bättre alternativ kan kunder och leverantörer vara om ni har en bra relation till dem. Om ni kan få längre kredittider (t ex 60 istället för 30 dagar) från leverantörerna, så får ni ju låna dessa pengar utan ränta i 60 dagar. Mycket bra! Om ni är i den sitsen att ni kan få kunderna att betala i förskott gäller samma sak, lån utan ränta.  Här kan det krävas en del mod för att fråga, men att fråga kostar ändå inget och man kan inte få mer än ett nej.

Behöver ni en maskin är en avbetalningsplan hos leverantören ofta ett bra alternativ till banken. Är det en hyggligt ny bil som är aktuell så är leasing en variant. Här kan kostnaden variera en hel del beroende på avtalet, så bäst att läsa noga och räkna!

Fastigheter är förhållandevis lätt att låna till, men inte hela beloppet. Så här behöver man ha en egen insats, precis som när man köper hus privat. Ska ni reparera lokalerna och har en hyresvärd kan ni diskutera med hyresvärden. Det är inte ovanligt att de kan ta kostnaden och lägga det på hyran.

Det sista är det svåraste – men också det mest intressant! Att investera i affärs- och verksamhetsutveckling ger förhoppningsvis mera intäkter längre fram och då kan man få en bättre ekonomi på sikt. Det är ju spännande, men det svåra här är att kostnaden kommer först och intäkterna i ett senare skede. Därför kan det behövas pengar som man inte ska betala av direkt. Lite ”mjukare” pengar. Var kan man hitta sådana? Ja, de växer inte på trän. Här finns inga investerare som står på kö, så det kräver kreativitet!

Titta runt omkring er, hur ser er närmaste omgivning ut? Vilka är beroende av att ni finns? Vilka gillar verkligen det ni gör och skulle vilja satsa en slant på att ni kan göra mera av det?

Kunderna – de som är så glada att ni finns att de kanske är era bästa säljare?

Leverantörerna – de som tycker att ni är en kund med en fantastisk verksamhet och som beundrar det ni gör?

Syskonföretag – att ASF hjälper ASF är har praktiserats med framgång av bl a Vägen Ut

Företagare/organisationer som ni har en relation till – hyresvärdar, andra företagare som gillar det ni gör och vill se mera av det eller som ni skulle kunna utveckla en samverkan med

Andra i det omgivande samhället 

Här krävs en del förberedelse och återigen mod och här kan ni ha stor glädje av att kunna visa på de effekter som verksamheten ger. Det är inte tänkt att finansiärerna ska ge bidrag utan om hittar ni någon som är intresserad av ert företag och det ni vill göra och vill investera kapital för att ni ska kunna utvecklas och växa, så inställer sig frågan i vilken form det ska ske. Lån? Finns det andra former?

Lösningen på finansieringsbehovet är som sagt ofta ett lapptäcke och för att lyckas är det bra att veta vad man behöver pengarna till för att veta var man ska leta, men också i vilken form man ska ta in pengarna. Har ni funderingar på de här frågorna, får ni gärna kontakta mig för en dialog om och stöd i ert letande.

Helen Curry
Utvecklingssamordnare ASF Lyfter
Helen.curry@skoopi.coop
0703 – 26 26 54

Arkiv